zaterdag 27 juli 2013

Net wel of net niet?

In Borkum bleven we twee dagen. Eén dag met stralende zon waarbij we het stadje bezochten, het strand bekeken en op een peuter hebben gepast terwijl we pizza aan het eten waren, omdat zijn moeder haar andere kind kwijt was geraakt. 
De tweede dag hebben we gewerkt omdat er onweer voorspeld was en daar hadden we geen zin in. In dat onweer dus.

De volgende dag besloten we naar Delfzijl te varen om de "staande mast route" te gaan volgen. De weersvoorspellingen waren niet geweldig, weinig wind, onweer en wij hebben nog tijd genoeg.
Maar zou het net wel of net niet lukken met onze diepgang, althans die van onze boot? Wij steken 1.98 meter en op de kaart staat dat er in het Reitdiep tussen Groningen en het Lauwersmeer slechts een diepgang is van 1.7 meter. We horen verhalen dat iedereen bij Dokkum door de modder moet ploeteren. Zou het netwel of net niet gaan?

Vanuit Borkum, via Delfzijl voeren we eerst naar Groningen. Geen enkel probleem en hardstikke leuk. behalve die smerige fabrieken in de Eemsmond waar ik knallende koppijn van kreeg. Daar overnachtten we midden in de stad en dronken een pilsje op de Grote Markt. Wat een heerlijke stad is het toch; zoveel terrasjes met jonge mensen!

Vanmorgen zijn we met het konvooi van 9:00 uur vertrokken vanuit Groningen In Groningen moesten we 11 bruggen door. Dat ging geweldig! Wat een geweldige service, vriendelijke brugwachters en brugwachteressen, zwaaiende kinderen, het was alsof we in een koningsstoet voeren.

Aan het einde van de middag bereikten we probleemloos Dokkum. Alleen het aanmeren bleek een probleempje. Bij de aanmeerplaatsen was het erg ondiep. Overal liepen we aan de grond. Een geweldige brugwachter in Dokkum wist gelukkig nog een plekje waar we wel konden landen voor de nacht. 23 bruggen, 5 sluisjes, waarvan 3 in bedrijf zijn we gepasseerd vandaag. 

Geweldige sloten, mooie Groningse en Friesche landschappen zijn voorbij getrokken. Prachtige herenboerderijen, verlaten fabriekjes, bizarre woonboten, platbodems, zwemmende kinderen, vissende mannen, zonnende vrouwen, sijsen en drijfsijsen in alle soorten en maten. Zon en regen hebben we gehad. Leuke gesprekken met konvooi genoten - tijdens het wachten op de bruggen. Het was weer een geweldige dag.

Zaterdag van Dokkum naar Franeker. We hadden niet gedacht dat het zo leuk zou zijn!  Zitten hele zwaaiteams langs de kant van het water in de dorpjes! En de diepgang? Niet minder dan 2.00 meter op de Dokumer IE. Dwars door Leeuwarden is een hele belevenis!

Na dagenlange dreiging hebben we eindelijk de langverwachte donder- en regenbui op de kop gehad. Prachtige rolwolken, windstoten tot 30 knopen. Gelukkig duurde het niet lang en waren we dolblij dat we niet op zee zaten.

Straks even Franeker in en vanavond het weer en de route bestuderen.
Het moeilijkste en onzekerste stuk van de Staande Mast Route hebben we achter de rug, we zijn niet éénmaal aan de grond komen te zitten. Best wel goed van ons! Het is ons gelukt!

(Mede dankzij de app van de ANWB met daarop de meest recente waterkaarten - een abonnementje voor 9,99 per maand. Die gegevens waren ook niet meer helemaal uptodate, maar in ieder geval arg prettig om te gebruiken, omdat alle gegevens van haven, marifoonkanalen van bruggen e.d. Erop staan.)
Lang het Groninger Museum.

Dwars door Leeuwarden




Geen opmerkingen: