maandag 15 juli 2013

Westenwind



De hemel is niet meer zo heel erg blauw als we om 10 uur uit Kerteminde vertrekken. Onze bestemming ligt achter de enorme verkeersbrug over de Grote Belt. De twee pylonen zijn vanaf grote afstand te zien. De autootjes op de brug lijken langzaam te rijden, maar dat komt alleen maar omdat ze zo ver weg zijn. Een paar mijl voor de brug neemt de wind flink toe. We stuiven met een bruisende boeggolf
 op het gevaarte af, en toch lijkt het uren te duren voordat we er echt zijn. Over de doorvaarthoogte maken we ons geen zorgen. Op de voor ons kleintjes veilige doorvaartroute is de hoogte 52 meter, op de route voor de grote jongens is dat zelfs 65 meter. We hebben dus voldoende ruimte boven de mast om ook nog wat golfjes te kunnen hebben. Dat komt goed uit, want aan de lage wal zijn de golven inmiddels opgelopen tot een hoogte die het sturen moeilijk maakt.

Na de brug zoeken we de ingang van het fjord naar Skaelskor (dat is op Sjealland) terwijl we heftig slingeren. In het fjord is dat helemaal over. Door een smal, door bakens aangegeven geultje laten we ons rustig verder drijven door een mooie omgeving. Wel goed opletten, want een meter buiten de bakens loop je onmiddelijk aan de grond.

In Skaelskor treffen we de allereerste Deense havenmeester aan die zich bemoeit met zijn gasten. In positieve zin wel te verstaan. Hij heeft na een telefoontje van John een mooi plekje aan de kade vrijgehouden. Het plaatsje zelf is aardig om even door te lopen. Na het overvloedige diner dat Francisca voor ons vieren had gemaakt buigen we ons over de vraag waar het heen moet morgen. Westenwind, en dat lijkt het de komende dagen te blijven. We passen ons plan aan de windrichting aan, en we moeten zo langzamerhand rekenen met een terugkeer. Zoals het er nu voorstaat zal het wel Bagenkop worden, aan de zuidpunt van Langeland.

Geen opmerkingen: