woensdag 17 juli 2013

Te veel

De terugtocht over de fjord bij S. was supermooi. Eenmaal weer op de Grote Belt viel de weersgesteldheid tegen: grote donkere wolken en veel te veel golven. De wind viel mee. We besloten zo snel mogelijk naar de luwte van Langeland over te steken. Dat was een hele opgaaf.  Met de genua op en zonder grootzeil maakten we te weinig voortgang in de hoge golven.  - N.b. de genua is de grote fok die we alleen gebruiken bij licht weer. We hadden hem niet vervangen door de gewone fok, omdat de weersvoorspellingen goed waren - Met grootzeil en genua was teveel van het goede op sommige rakken. Later de genua ingerold en met grootzeil gezeild. Dat werkte uiteindelijk het best. Hoog aan de wind zeilen op zee moet je niet doen, maar wij deden het natuurlijk wel weer omdat we ongeduldig waren. Omdat we een snelheid van tussen de 7 en 8 knopen liep vonden we dat toch de beste optie, maar comfortabel was het niet.

Halverwege riepen we J en M op via de marifoon om de geplande tocht te bekorten en in plaats van naar Bagenkop toch maar naar Spodsbjerg te gaan. Er kwam geen enkele tegensputter. Na een kleine 30 mijl afzien en knokken tegen golven en ongewenste windrichtingen, vlagen en dergelijke legden we aan in een zonovergoten Spodsbjerg, halverwege Langeland. 

Wat een onverwacht leuk haventje. Lekker groen, kneuterig, leuke strandjes en.... Een frietboer! Dan is de "ellende" snel vergeten. Een prachtig weerbericht zorgt ervoor dat we morgen een mooie zeiltocht verwachten. Bij de gezamelijke borrel bleek dat J en M de tocht ook niet echt leuk hadden gevonden. Ja, dat heb je soms wel eens. In ieder geval genoeg stof tot borrelen en napraten.



Geen opmerkingen: