maandag 29 juli 2013

Wind en water, van Harlingen naar Makkum

Een uur voordat we vanmorgen uit Harlingen wilde vertrekken vond JW bij de routinecontrole een plas water onder de motor die daar niet hoort te zijn. Zout water. Waar kwam dat nu opeens vandaan? Met papieren luiers en dweilen gingen we dat te lijf. Stress dus, en dat met prachtig mooi weer, een blauwe lucht en een warm zonnetje. Na enig onderzoek, wat redeneren en internetinfo opzoeken zijn we toch maar vertrokken. De oorzaak is waarschijnlijk een poreuze koelwaterslang.

Harlingen was boven verwachting hardstikke leuk geweest. Leuke haven, we lagen in de verenigingshaven vlak voor de sluis. dat mag een klein wonder heten want er is net als overal in Friesland niet veel ruimte voor diepstekende schepen. Het stadje is erg mooi opgeknapt met veel leuke huisjes en veel bloemen. En natuurlijk de havens met heel veel bruine vloot schepen die voor een prettige vakantiesfeer zorgen. Zeker 80 schepen platbodems en meermasters lagen aangemeerd. Zoveel hadden wij er nog niet bij elkaar gezien. Zelfs niet op Vlieland toen de haven helemaal vol was. We hebben ook nog paling gegeten, dan is de dag toch helemaal goed?

Het was nog wel even een gepuzzel hoe laat we weg moesten. De route via de "Boontjes" bleek gedeeltelijk uitgebaggerd door RWS, maar wat heb je aan gedeeltelijk als je het hele stuk door moet? We zaten toch aan hoogwater vast. Zeker met een stevige wind hadden we wel wat marge nodig in de waterdiepte. De minst gemeten diepte in de Boontjes was 3.90 meter en dat was was een uur voor HW. Goed dat we niet eerder zijn gegaan.

Eenmaal de sluis bij Harlingen door kregen we de wind op de kop. Het begon bij 20 knopen ware wind en 7 nautische mijlen verder bij Kornwerderzand stond de meter op 26 tot 30 knopen. Via de marifoon kregen we een extra windwaarschuwing. In de de grote kolk van de sluis was het een bende. Verschillende boten hadden problemen. Doordat de wind ze dwars wegblies kwamen ze met de verstaging tegen de betonnen kademuur. Het krassende geluid doet pijn aan de oren.
Wij lagen voorin de kleine kolk en konden vooruit stuiven toen de sluisdeur open ging, het gifgroene IJsselmeerwater op De bedoeling was om naar Stavoren of Enkhuizen te gaan, maar binnen een minuut besloten we de eerste de beste haven te pakken; Makkum. Het was gewoon niet leuk op het water. Vanavond bij de IJsselmeerberichten gaven ze windkracht 6 op en golfhoogten tot 1.40 meter, ze vertelden er niet de breedte bij. Maar dit zijn echt andere golven dan zeegolven. IJsselmeergolven zijn kort en onaangenaam. Die van het wad waren veel vriendelijker.
Bij de ingang van de haven voer de KNRM al rondjes alsof ze op een prooi lagen te wachten.

In Makkum was alles best. Het zonnetje scheen, we vonden een box, een supermarkt en een lekker terras in het zonnetje. Wat gaan we morgen doen? De voorspellingen zijn niet gunstig. Teveel wind uit de verkeerde richting, maar we moeten nu toch echt naar het zuiden. 
Jammer genoeg of misschien wel gelukkig is er geen wifi in de gemeentehaven in Makkum, zodat we niet alle weersites kunnen afstruinen naar goede berichten. 

Nog even wat water weggehaald bij de motor, en en passant de oorzaak van het lek gevonden, hopen we. Niks poreuze slang, maar niet goed aangehaalde slangklem. We gaan nu maar lekker lezen en vroeg naar bed. Morgen zien we verder.

We kiezen het zeegat bij Harlingen, nou ja, het Waddenzeegat dus.




Geen opmerkingen: