zondag 14 juli 2013

Een heerlijk stuk gezeild van Samsø naar Kerteminde; Noord Funen

Kerteminde. De weerberichten beloofde voor vandaag verslechtering met vanavond 30 knopen wind. Reden genoeg om tijdig te vertrekken vanuit het eiland Samsø naar Kerteminde. In de reisgids van Vleut en uit de verhalen hoorden we dat dat een aardig plaatsje was. Tussen 8:00 en 9:00 was de grote uittocht al begonnen. De enorme drukte in de haven loste zich langzaam op en iedereen ging zijns weegst.

Wij gingen naar het Zuiden. Samsø was het meest noordelijke punt deze reis. Gelukkig was er wind en kwam die uit de goede hoek. De genua in top en een bakstag windje van tussen de 9 en 14 knopen ware wind zorgde voor een heerlijke en vlotte zeiltocht. De dag begon zwaarbewolkt, maar gaande weg kwam er steeds meer zon.
John kwam ons niet echt voorbij, dat deed ons deugd. We maakten veel foto's en video's van elkaar kapriolen op het water. Het laatste stuk, van Romsø naar Kerteminde zeilden we hoog aan de wind zonder golven omdat we achter eelandtong zaten. Als de brandweer ging het! Regelmatig over de 8 knopen. 27 nautische mijlen op de teller. We zitten nu aan een vakantie-totaal van 600 nm.

Ook in Keteminde moesten we ons langs de palen van de veel te smalle boxen wurmen voordat we goed lagen. M en J. konden geen passende box vinden met hun 4 meter brede boot en lagen aan een kopsteiger.

Het stadje is aardig. Maar De vissersloot zag er beroerd uit. De armoede straalt er vanaf. Das niet zo gek, er valt hier geen vis meer te vangen. Nergens zie je vissersbootjes varen. 5 jaar geleden nog wel. Wj vangen ook geen vissen. Dat wat er nog is zal wel voor de zeehondjes zijn. Ik ben benieuwd waar de vis vandaan komt die ik de stalletjes te koop is. 

Halverwege onze stadswandeling kwamen we een dame tegen die ons aansprak en vroeg uit welk land we kwamen. Ze gaf ons allerlei tips waar we gezellig wat konden drinken, een leuke wandelroute en waar we vis konden kopen. Dat is zo leuk van Denemarken. De mensen zijn zo ontzettend relaxed en aardig.

Vanavond bij J en M geborreld aan boord. Vanaf hun kopsteiger hadden we een prachtig uitzicht over de baai. De zon scheen mooi op de witte zeiltjes van boten die laat aankwamen. Hard waaien doet het nog steeds niet. Mogelijk vannacht.
Ik moet nog naar de havenmeester om te vragen hoe ik de wifi aan moet zwengelen, maar ik ben al zo ontspannen dat dat zelfs morgen wel kan. De wifi is over algemeen niet zo fantastisch geregeld, op enige uitzonderingen na, in de Deense havens anno 2013. Ik overleef het wel.

Geen opmerkingen: