zondag 22 juli 2012

De spanning stijgt

De zon schijnt; nu is alles anders. De wind gaat naar het Zuiden. We hebben de Bracknell kaarten de afgelopen dagen goed bestudeerd.De gribfiles van alle Europese stations geven goede prognoses voor de wind, 10 tot 15 knopen uit het zuiden of zuidwesten. Kortom de spanning stijgt hier. We gaan.

We willen een nachtelijke oversteek maken, van de Roompot naar Lowestoft, om dat een keer te ervaren. Zeilend. We hebben het al een keer op de moter gedaan, van Cuxhaven naar Vlieland, maar dat is anders. Wachtlopen, om de drie uur op of af, alleen met de zee en de boot te zijn, terwijl de ander slaapt, zorgen dat je aangelijnd bent, zorgen dat je de weg niet kwijtraakt, zorgen dat je andere schepen op tijd ontdekt, jezelf vertrouwen in het donker...

Natuurlijk kan die oversteek van 15 uur overdag, maar alles je meer wilt, grenzen wilt verleggen, moet je elke keer een stapje verder gaan.

Ik heb vannacht niet lekker geslapen. Ik heb af en toe een paniekaanvalletje... wat als de wind plotseling hard opsteekt of als ik echt in slaap val tijdens de tocht? Wat moet je doen als er een touw in de schroef komt of JW toch niet aangelijnd is en als ik wakker wordt, niemand aan dek zie? Alle rampscenario's zijn door mijn hoofd gegaan. Dan stel ik mezelf gerust, hoe heerlijk het kan zijn op het grote water. Hoe je daar thuis kunt voelen met het makrelenlijntje buiten boord en de zeilen bol... hoe heerlijk het kan zijn om uren het geklots te horen en niets te hoeven. Zullen er sterren zijn? Wie weet wordt het wel de meest romantische nacht van het jaar? In ieder geval een bijzondere! ;-)

We liggen nu al twee nachten in Colijnsplaat. Eergisteren zijn Marian en John gekomen op hun boot Mystell. Twee jaar geleden zijn wij met hen naar Fecamps geweest. Leuk om samen even bij te kletsen en samen in de kantine van de vismijn te eten. We gaan ze straks weer verlaten, dan varen we naar de Betonhaven om nog even te zwemmen.

Vanavond om een uur of 6 gaan we door de sluis bij de Roompot en dan via de Banjaart naar de Uiterton. Dan volgt de Noord Hinder (ton) en dan linea recta naar Lowestoft. We hebben berekend dat we de stroom mee naar buiten hebben in de Banjaart. Verder is het getij niet relevant omdat we meer dan 12 uur varen. We zetten de koers erin en gaan eerst een beetje naar stuurboord op die koers en 6 uur later naar bakboord. Met de koffie zullen we in Lowestoft zijn. TO BE CONTINUED.

Francisca


2 opmerkingen:

Unknown zei

Dat klinkt allemaal spannend. Volgens ons moeten jullie nu wel aan de overkant zijn. We zijn benieuwd.
Willy en Riny

FranciscaF zei

Leuk om jullie berichtje te lezen! Het is inddaad gelukt en we hebben al bijna een week genoten in een zonnig UK. Morgen weer terug, het blijft spannend! Maar we hebben er zin in! Tot later.