zondag 15 augustus 2010

Zomerschool "kustnavigatie"

Zondag 15 augustus, Courseilles-sur-Mer


Vakantie in de Seinebaai per zeilboot staat ongeveer gelijk aan zomercursus kustnavigatie. Als het regent zoals op dit moment, geeft dat helemaal niets dan kun je je storten op de evaluatie van alle foute berekeningen en je voorbereiden op de mogelijkheden voor de komende dagen.


Voor degeen die nog niet gezeild hebben in de Seinebaai zal ik bovenstaande even toelichten. We zijn trouwens nog steeds stijf en moe van ons nachtelijk avontuur, dus het is helemaal niet erg dat het even rotweer is. Trouwens gisteravond wel genoten van een fantastische vuurwerk op de pier. Vanaf de "Orisande" konden we dat goed volgen!


Zoals al eerder opgemerkt hebben we te maken met hoogwater, laagwater, getijstroming, wind en meteorologische effecten op een en ander, zoals de sterkte van de wind. Die kan het hoogwater bij een bepaalde haven met een uur per Beaufort wind vervroegen of vertragen, want dat hangt dan weer van de windrichting af. Dan doet de maan ook nog een potje mee. Ongeveer 2 dagen na volle maan is het springtijd, dus als je ergens een haventje wil binnenlopen waar het volgens de kaart, kiele kiele is voor wat betreft de diepte, moet je je toch even achter de oren krabben en vooral goed gaan rekenen of je niet vast gaat lopen.


Fecamps kun je altijd in volgens de zeilersverhalen, maar ja toen het vorige week net springtij was kon Ixia toch echt niet verder en wij hadden ook maar een paar decimeter onder de kiel.


En verder kun je je nog druk maken over luchtdruk die alles beïnvloedt


Vanmorgen, toen het Fête de Mer was afgelast wegens de regen ben ik uit gaan rekenen hoe de stroming nu loopt in de Seinebaai. Dat doe je dan met behulp van de wybertjes in de kaart. Op een bepaalde plek in zee staat aangegeven hoe de hoek van de stroming is op een bepaald tijdstip ten opzichte van een referentiehaven. Bijvoorbeeld Le Havre. Zo kan je uitrekenen hoe de stroming staat 1 uur voor Hoogwater in Le Havre of twee uur voor Hoogwater etcetera. 
Om 15:00 uur dacht ik dat ik gek werd omdat mijn berekeningen niet klopten met de Reeds, maar wat bleek. De stroming vlak aan de kust bij Courseuilles, waar we nu zijn, is behoorlijk anders dan wat noordelijker de Seinebaai in. Dat komt door de "neer" de bocht die in de baai zit… Dus toen we van dewelke berekenden dat we met tegenstroom naar Ouistreham konden was dat ook fout als je strak langs de kust zou varen… volgende keer beter dus. De sterkte van de stroming valt hier reuze mee dus eigenlijk is het niet zo heel erg belangrijk, maar het is wel prettig als je greep hebt op de natuur!


En dan nog de diepte van het water, de co-officiënt van het getij… daar snap ik nog niks van. Soms rijst het water heel snel en soms heel langzaam, soms wordt het twee keer hoogwater… achter elkaar… Nu zijn daar gelukkig ook computerprogramma's voor. Ik gebruik nu Mr. Tides op mijn Apple Macbook Pro en volgen de Reeds kun je ook kijken bij www.ukho.gov.uk/easytide voor gratis getijden programma's. Er zijn allerlei manieren om de hoogte van het water op een bepaald moment op een bepaalde plek te berekenen, maar nu heb ik ff geen zin meer.


Francisca

Geen opmerkingen: