woensdag 4 augustus 2010

Heel veel niets



En dan van Duikerken naar Boulogne. De dag is zonnig. Het tij is ons gunstig gezind en we hoeven pas om 8:30 uur weg. Het is rustig weer. Op de moter varen we eerst de enorme stinkfabrieken voorbij die aan de kust staan. De Belgische Kust is echt treurig en lelijk. Heel veel grijze en futloze gebouwen. Weinig duinen en natuurschoon. We zijn altijd blij als we bij Cap Blanc Nez in de buurt komen. Daar beginnen de prachtige kusten.
Omdat de wind West is en niet meer bedraagt dan 5 knopen blijft de moter aan. We merken dat het afkicken van het werk en ons normale leventje veel tijd en vooral rust vergt. We zeggen nauwelijks iets zinnigs tegen elkaar. We masseren elkaars stijve nek weg. Daar zijn alle spanningen rondom de reisvoorbereidingen opgeslagen. We kijken naar het voorbij schuivende water, naar de windmeter. Heel af en toe passeert een zeilschip een visser of een ferrie. Er is vooral heel veel NIETS en dat is lekker. Dat is weldadig. 

Tussen Calais en Dover moeten we even goed kijken of er niet een ferrie met 20 knopen aan komt stuiven. 
Gelukkig kunnen we op de AIS zien welke grote schepen uit de haven komen, hoe snel ze gaan en welke richting ze gaan. Dat geeft veel rust. 

En dan weer veel niets, geen vissen aan onze paravane, geen wind, geen diepzinnige gesprekken, geen gedachten... alleen een stukje cake, een flesje water, een boterham, een fruitje en dan weer veel niks.

Bij Cap Griz Nez wordt alles anders. De wind is toegenomen, we veranderen van richting, het water is nu echt blauwgroen en worden wakker. De zeilen gaan omhoog en met 14 knopen ware win, 18 schijnbare wind scheuren we naar Boulogne. Heerlijk. 

In Boulogne is het makkelijk parkeren. Genoeg plaats in de haven. Henny en José liggen er ook. Die hebben verdorie wel makrelen gevangen met hun paravane. Ik ben een klein beetje jaloers, maar heb bij het visstalletje toch een lekkere grote "het-lijkt-wel-een-kabel-jouw-vis" aangeschaft. Die ik in de oven heb gestopt met zijn buik vol knoflook en verse basilicum in een jasje van zout. Dus zo slecht hadden we het niet.

We blijven een dagje in Boulogne want de voorspellingen zijn slecht. windkracht 5,6 en 7 wordt verwacht uit de verkeerde hoek. Dat wordt dus een dag weer vol met niets.

Beeld komt later.

Geen opmerkingen: