donderdag 12 juli 2012

Versast

Ben jij wel eens versast? Zo ja, dan weet je dat misschien niet tenzij je Vlaming bent. Zo niet, dan is dat ook niet erg. Vandaag zijn we versast van de Oosterschelde naar het kanaal naar Goes. We zijn niet doorgevaren naar de stad, maar blijven hangen in de jachthaven vlak na de sluis bij Goesche Sas. Lekker rustig en met een kwartier fietsen ben je in de stad.

Facebookers hebben misschien opgemerkt dat wij eigenlijk gisteren van Sint Annaland naar Goes zouden gaan. Aan dat voornemen maakte een uitgebreide studie van de weerkaarten een eind. Nou, niet helemaal. De bevestiging van onze uitkomsten door de radioweerman deed ons pas definitief besluiten om maar eens een dagje nuttige dingen te doen. Ik geloof dat ze dat werken noemen. Dat kun je beter doen als het stortregent dan als de zon lekker schijnt. Regenen deed het niet, hard waaien wel. Vandaag, donderdag, zou het beter zijn.

Vanochtend  vertrekken we met een lekker zonnetje en een stevige wind naar de Oosterschelde. We hebben het nog wel even moeilijk met de gedragingen van een medezeiler. Die heeft net als wij tegenwind. Je moet dan kruisen, ofwel voor de minder ingewijden: je kunt ongeveer 40 graden tegen de wind in en tegen de tijd dat de oever te dichtbij komt keer je weer om. We gaan dan overstag Ons bootje heeft er wel zin in. Lekker hoog aan de wind met alleen het fokje gehesen, snelheid rond 7 knopen en bakken water over omdat met wind tegen en stroom mee nu eenmaal fikse hobbels ontstaan. 7 knopen is best hard. Het is dan verontrustend om te zien dat een ander, met sterk gereefd grootzeil nog veel hoger aan de wind vaart. Wat weet hij dat wij niet weten? De onzekerheid neemt toe met de minuut. Een half uur later doet Cis de verlossende waarneming: een straaltje water uit de romp verraadt dat hij zijn motor aan heeft staan! Opgelucht jakkeren we verder.



De sluis bij Goesche Sas staat open als we eraan komen. Het biertje op het zonnige terras laten wij ons goed smaken. De lucht is onrustig. Eerst blauw met grote bloemkolen, dan windveren en uiteindelijk grijs met regen. Volgens de weerlieden is dat ook wat we morgen gaan zien.

Geen opmerkingen: